Verschillende vormen van Logeeropvang

Toon mijn favorieten
7 juli 2021

Verschillende vormen van Logeeropvang

Wanneer je een beperking hebt is “even logeren” niet altijd vanzelfsprekend. Dat kan zijn omdat je extra zorg nodig hebt of extra aandacht. De druk in huis kan door deze extra zorgen soms best oplopen. In dat geval is het fijn wanneer je er af en toe even tussenuit kunt.

Gelukkig zijn er steeds meer mogelijkheden om, ook met een beperking of aandoening, even ergens anders te logeren.

Deze tijdelijke opvang kent vele vormen. Zo kun je logeren in een logeerhuis, zorgboerderij, op een vakantiepark, bij een logeergezin, of meedraaien in een woongroep.

Welke vormen zijn er zoal?

  • Logeerhuis; een logeerhuis is speciaal ingericht en aangepast voor de opvang van mensen met een beperking en/of aandoening. Logeerhuizen zijn er in alle soorten en maten. Sommige logeerhuizen zijn volledig ingericht voor kinderen met een ernstig meervoudige beperking, met speciale bedden en aangepaste badkamers. Andere logeerhuizen zijn meer gericht op het ontvangen van kinderen met gedragsproblemen. Dit vraagt een heel andere manier van begeleiden en ook het aanbod van activiteiten zal hierin sterk verschillen.
  • Zorgboerderij; een zorgboerderij is een boerderij waar mensen met een bijzondere zorgvraag terecht kunnen voor dagbesteding of tijdelijke opvang. Er zijn in Nederland ongeveer 1200 zorgboerderijen. Het merendeel is gericht op het bieden van dagbesteding. Zoek je een zorgboerderij voor dagbesteding? Neem dan eens een kijkje op www.JouwNieuwePlek.nl. Hier vind je niet alleen alle zorgboerderijen maar ook bijna alle andere aanbieders van dagbesteding in Nederland.

Er zijn ook steeds meer zorgboerderijen ingericht voor logeeropvang. Hier kunnen mensen met een beperking terecht voor een tijdelijk verblijf.

  • Vakantiepark; een vorm van logeren die sterk in opkomst is is het logeren op een vakantiepark. De begeleiders gaan dan met een groepje kinderen naar een vakantiepark voor een fijn weekendje weg. Een soort mini-vakantie dus!
  • Logeergezin; een logeergezin wordt ook wel eens gezinsopvang genoemd. Bij een logeergezin draait het om de huiselijkheid. Je kunt hier terecht om te logeren en draait gewoon mee in het gezinsleven.
  • Woongroep; logeren in een woongroep is vaak ook een manier om je voor te bereiden op je toekomst. Een soort snuffelstage dus. Je draait mee met de andere bewoners en kunt even wennen aan het leven in een woongroep. Er zijn ook woongroepen met een gespecialiseerd karakter. Deze bieden dan logeeropvang aan kinderen die door de aard van hun beperking niet snel ergens anders terecht kunnen.
Verschillende vormen van Logeeropvang